Hevonen ei ole halpa kotieläin

Hevosihmiset ja hevosenomistajat kuvitellaan usein rikkaana eliittinä. Tässä on hieman perää, sillä hevoset ovat tunnetusti arvokkaita eläimiä sekä ostaa että pitää. Täten hevosenomistajat saattavat olla hevosta ostaessaan rahoissaan, mutta eivät enää jonkin ajan päästä! Tarkastelemme tässä artikkelissa kaikkia hevosen omistamiseen kuuluvia kuluja.

Katto pään päälle

Jos sinulla ei ole omaa tallia pihallasi, täytyy sinun vuokrata karsina- tai pihattopaikka joltakin lähialueen tallilta. Hinnat vaihtelevat paljonkin alueen ja tallin varustelun mukaan. Edullisempia paikkoja voi löytää niin sanotulla puolihoidolla, jossa hevosenomistaja on itse vastuussa tietyistä töistä. Mikäli hevosen pitoon kaipaa lisätuloja, voi Bitcoiniin sijoittaminen olla harkitsemisen arvoinen idea: https://bitcoinpikaosto.com/

Hevoset syövät paljon

Hevosen perusruokaa on laadukas kuivaheinä tai esikuivattu säilöheinä, jota normaali 500-kiloinen hevonen syö rehun kosteudesta riippuen noin 10-20 kiloa päivässä. Lisäksi tarvitaan usein myös joitakin lisärehuja täydentämään heinää, jotta hevonen saa tarvitsemansa energian, vitamiinit ja kivennäisaineet ravinnostaan.

Varusteurheilua

Hevonen tarvitsee yllättävän paljon varusteita, vaikka se toimittaisi vain seuraeläimen virkaa. Näihin kuuluu erilaisia tarvikkeita karvan ja kavioiden hoitoon, riimu ja naru taluttamiseen sekä loimet kylmien säiden varalle. Ratsun tarvikkeisiin kuuluvat myös esimerkiksi suitset, satula ja jalkasuojat. Ravuri tarvitsee samoja tarvikkeita, mutta satulan tilalla sen selkään puetaan silat ja perään valjastetaan kärryt. Myös erilaiset ensiaputarvikkeet pienten haavereiden hoitamiseen ovat välttämättömiä hevoselle kuin hevoselle.

Kengitys ja hammashuolto

Hevosten kaviot ja hampaat tarvitsevat hoitoa määräajoin koko niiden elämän ajan. Molemmat toimenpiteet kuuluvat erikoistuneiden ammattilaisten tehtäväksi. Kavioita huolletaan yleensä 4-8 viikon välein kengittäjän toimesta ja hampaita 6-12 kuukauden välein eläinlääkärin toimesta.

Eläinlääkärikulut voivat nousta pilviin

Hevoset ovat valitettavan onnettomuusherkkiä eläimiä, joilla on myös hyvin hienostunut ja helposti häiriintyvä ruoansulatusjärjestelmä. Eläinlääkäri tulee yleensä tutuksi, vaikka hevosesta pitäisi huolta kuinka huolellisesti ja hyvin. Laskut ovat pääsääntöisesti kolminumeroisia, mutta klinikkakäynnit voivat helposti kivuta myös tuhansiin. Huomaa, että klinikkahoitoa vaativissa tapauksissa hevonen täytyy kuljettaa paikan päälle – tämä edellyttää hevostraileria tai -kuljetusautoa sekä riittävällä ajokortilla varustettua kuskia.

Varaudu yllättäviin kustannuksiin

Hevonen ei ole lemmikkieläin edullisimmasta päästä. Hevosta harkitsevalla tulisi olla säännölliset ja riittävät tulot, joista jää reilusti myös sivuun laitettavaksi – niitä yllättäviä kuluja varten!