Suomenhevonen on ainoa hevosroduista, joka on jalostettu kokonaan Suomessa. Se on hyvin monipuolinen rotu, joka soveltuu sekä maatalouden käyttöön, että ratsastukseen, raviurheiluun ja vikellykseen. Suomenhevonen valittiinkin vuonna 2007 viralliseksi kansallishevosoduksi.

Poikkeus kylmäveristen joukossa

Suomenhevonen on yksi maailman monipuolisimmista ja nopeimmista kylmäverisistä. Siitä voidaan löytää neljä eri jalostussuuntaa, joilla on jokaisella ollut omat tavoitteensa. Yksi linja on tähdännyt luomaan raskaita työhevosia, jotka ovat olleet isona apuna maataloudessa ja metsätaloudessa. Toinen linja puolestaan lähti jalostamaan nopeutta ja kevyempää rakennetta, jotta hevoset pärjäisivät raveissa. Kolmas linja tähtäsi monipuolisen harrastushevosen luomiseen ja neljäs linja puolestaan halusi luoda sopusuhtaisen pienhevosen. Oli suunta mikä tahansa, rotumääritelmä pysyy samana ja suomenhevosen tuleekin aina olla luonteeltaan miellyttävä, fyysisesti voimakas ja ominaisuuksiltaan monipuolinen.

  • Työhevossuunta

Tämä on ehdottomasti suomenhevosen vanhin linja ja sitä on pidetty erillisenä jalostussuuntana jo vuodesta 1924. Niitä ei kuitenkaan nykyään ole juurikaan jäljellä ja viimeisimpien tilastojen mukaan niitä on koko kannassa alle tuhat yksilöä.

  • Ravurit

Ravurisuunta sai alkunsa vuonna 1965 ja sitä voidaankin pitää yhtenä suomenhevosen kantaa nostaneista asioista.

  • Ratsuhevoset

Ratsuhevossuunnassa olevia suomenhevosia pidetään pystyvinä ja luotettavina ratsuna, jonka takia sitä voi käyttää sekä aikuiset, että lapset.

  • Pienhevossuunta

Jotta suomenhevosta voidaan käyttää tässä linjassa, ei se saa olla yli 148 senttiä korkea. Sen on myös pystyttävä toimimaan joko ajossa, tai ratsastuksessa ja koko rakenteen on oltava sopusuhtainen, eli periaatteessa se on vain pienempi versio perinteisestä suomenhevosesta.

Harrastuskäyttö on suosittua

2000 – luvun aikana suomenhevosista jopa 75 % on ollut ravikäytössä ja toiseksi useiten niitä käytetään ratsuina. Kilpa-ajossa rotu on ollut vuosisatoja ja vaikka ensimmäiset viralliset kilpailut olivat vasta vuonna 1817, on niitä käytetty epävirallisissa kilpailuissa. Suomenhevosia nähdään myös valjakkoajoissa ja se onkin yksi käytetyimmistä maamme valjakkohevosroduista. Se soveltuu mainiosti luonteensa ja ominaisuuksiensa puolesta myös yleisratsuksi ja esimerkiksi terapia tai opetushevoseksi. Suomenhevosia voidaan nähdä useissa ratsastuksen lajeissa kilpailemassa ja vuodesta 1970 alkaen ollaan saatu nauttia myös pelkästään tämän rodun omista ratsastuskilpailuista.