Kun hevonen ei jaksa enää ravata
Jonain päivänä tulee eteen se hetki, kun sinun täytyy päästää ravihevosesi eläkkeelle nauttimaan vanhuuspäivistään. Päätös voi olla vaikea ja on tärkeää ottaa huomioon monenlaisia seikkoja. On siis hyvä tarkkailla, tapahtuuko hevosesi kunnossa, voinnissa tai käyttäytymisessä muutoksia.
Mitä hevonen itse sanoisi, jos siltä kysyttäisiin? Valitsisiko se raviradalla juoksemisen ja kilpailemisen? Vai olisiko se valmis lopettamaan ja toivoisi rauhallisempaa elämää? Hevonen ei osaa puhua, mutta tarkkailemalla sitä voit huomata useita merkkejä siitä, kun sen on aika jäädä eläkkeelle. Hevosella on oikeus hyvään elämään elämänsä loppuun saakka – pidä siis huoli siitä, että hevosesi voi hyvin.
Millainen on hevosen hyvä elämä
Hevosen omistaminen vaatii kärsivällisyyttä, omistautumista ja ymmärrystä. Sinun on koko hevosen elämän ajan seurattava muutoksia sen käyttäytymisessä ja terveydessä. Sinun on varmistettava, että hevosesi saa riittävästi ravintoa, hoitoa ja huolenpitoa. Hevoset tarvitsevat myös päivittäistä liikuntaa ja virikkeitä, ja ne on päästettävä säännöllisesti juoksemaan ja liikkumaan. Kuten ihmiset, niin myös hevoset tarvitsevat harrastuksia ja virikkeitä. Ehkä itse olet intohimoinen vedonlyönnin harrastaja ja luet joka päivä vetovihjeitä, joista lisätietoa tästä. Muista siis tarjota myös hevosellesi tarpeeksi erilaisia asioita. Ravi- tai ratsuhevosena toimimisen lisäksi hevonen tarvitsee muitakin virikkeitä, kuten lenkkejä erilaisissa maastoissa, vapaata oleskelemista laitumella ja lajitovereiden seuraa.
Hevosen omistajana sinun on tärkeä tiedostaa myös, että hevosten tarpeet voivat muuttua ajan myötä. Siksi sinun pitää olla valmis mukauttamaan hevosen hoitotapaa sen tarpeiden mukaan. Kun hevonen ei jaksa enää toimia ravihevosena, se pitää päästää eläkkeelle. Hevosen eläkkeelle siirtymisen myötä alkaa hevosen elämän viimeinen, mutta tärkeä vaihe.
Milloin hevosen on aika jäädä eläkkeelle?
Valmistautuminen ravihevosen eläkkeelle jäämiseen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Tiettyyn ikään tullessa hevonen ei enää ole samassa kunnossa kuin aiemmin. Erityisesti hevosen nivelet ja jänteet alkavat heikentyä iän myötä. Jos ravihevonen alkaa osoittaa merkkejä ontumisesta, joka ei mene ohi levolla tai lääkehoidolla, on todennäköisesti aika lopettaa ravit.
Samoin, jos hevosesi suorituskyky heikkenee selvästi tai jos se alkaa väsyä tavallista nopeammin harjoittelun ja kilpailemisen aikana, on aika lopettaa kilpaileminen. Voit myös huomata, että hevonen muuttuu aggressiivisemmaksi tai pelokkaammaksi. Sillä voi olla kipuja, jotka vaikuttavat sen käyttäytymiseen. Hevoselle ei saa aiheuttaa turhaa kipua eikä kärsimystä, joten sen vointia tulee tarkkailla päivittäin.
Mitä pitää ottaa huomioon, kun hevonen tulee vanhaksi
Vanha hevonen tarvitsee edelleen hoivaa. Sillä pitää olla turvallinen tila ja suojaa säältä. Se tarvitsee säännöllisiä eläinlääkärin tarkastuksia, oikeanlaista ravintoa, virikkeitä ja seuraa. Hevoset ovat yksilöitä ja pitävät erilaisista asioista – käytä aikaa ymmärtääksesi, mikä tekee juuri sinun hevosesi onnelliseksi. Näin sekä sinä että hevosesi voitte nauttia toistenne seurasta vielä monia vuosia. Hevosen eläkkeelle jääminen voi tuntua jonkin tärkeän asian päättymiseltä, mutta se voi olla myös mukava uudenlaisen elämävaiheen alku.
Vaikka ravihevosen ura ei kestä läheskään koko sen elämää, se ei tee hevosesta sen vähempiarvoisempaa. Hevosen elämänlaatua mitataan useilla eri mittareilla – voittoisa ravihevosen ura ei riitä hyvään elämään. Huolehdi siis hevosestasi hyvin koko sen elämän ajan.
Mitä käy vanhalle hevoselle, jos et itse pysty hoitamaan sitä enää?
Jos et voi enää itse huolehtia vanhasta hevosestasi, on tärkeää miettiä sille paras vaihtoehto jatkoon. Saattaa olla tarpeen löytää hevosellesi toinen koti, jossa se voi saada tarvitsemaansa hoitoa ja huomiota. Kartoita lähipiiriäsi ja mieti, onko sinulla ystäviä tai tuttuja, joihin voit luottaa ja jotka olisivat valmiita huolehtimaan hevosestasi. Ehkä tunnet ravipiireistä jonkun, joka osaa auttaa sinua. Mikäli et löydä ketään, on olemassa ikääntyneille hevosille tarkoitettuja eläkeläiskoteja, jotka tarjoavat räätälöityä hoitoa ja virikkeellistä toimintaa. Tutki erilaisia vaihtoehtoja ja pyydä apua osaavilta ihmisiltä, jotta voit varmistua siitä, että hevosesi saa parhaan mahdollisen hoidon myös eläkevuosinaan.
.