Raviurheilu on suomalaisten sydämissä!
Suomalaisille raviurheilu on ollut erittäin rakas harrastus jo satoja vuosia ja ensimmäinen ravikilpailu juontaa juurensa jo vuoteen 1817. Toisin kuin muualla maailmassa, laukkaurheilua ei löydy ollenkaan, joten raviurheilu on se, mikä on vallannut kansan sydämet ja esimerkiksi peitsareilla tapahtuvaa kilpailua ei järjestetä ollenkaan. Tätä tietenkin on edesauttanut se, että lämminveristen rotujen ohella on pystytty käyttämään maan omaa hevosrotua, eli suomenhevosta. Kuitenkin jo paljon ennen vuotta 1817, Suomessa ajettiin kilpaa hevosilla, yleensä kirkolta kotiin päin. Tämä perinne olikin suomalaisten ensimmäinen askel kohti raviurheilun syntymistä ja nykyaikaiseen muotoonsa se alkoi muodostua 1960 – luvulla. Tätä vauhditti lämminveristen rotujen osallistumisluvan voimaantulo ja tietenkin samalla vedonlyönti alkoi nostamaan päätään. Tällä hetkellä raviurheilu on erittäin suosittua ja suurimmissa kilpailuissa katsojia voi olla kymmeniä tuhansia kerrallaan.
Historialliset perinteet ovat kaiken takana
Kisaaminen kirkolta kotiin oli suosittu perinne, erityisesti maanviljelijöiden joukossa. Turussa päästiinkin tämän johdosta nauttimaan ensimmäisistä raveista vuonna 1817 ja vuonna 1865 alettiin järjestämään valtionajoja. Koska teollisuuden vallankumous alkoi muuttamaan työhevosten tarvetta suuresti 1900 – luvulla, alkoi myös raviurheilu vähentymään ja vuosisadan puoleen väliin mennessä paikallisravien määrä tipahti puoleen. Suomenhevosten määrä romahti hetkessä. Myöhemmin kuitenkin muualta tuodut lämminveriset ja vedonlyönnin salliminen, auttoi raveja nousemaan taas suosioon.
Lämminverisiä ja kylmäverisiä
Vuodesta 1960 alkaen lämminveriravurit ovat päässeet osallistumaan raveihin ja ensimmäinen tärkeä rotu olikin orlovravuri, jota tuotiin Venäjältä. Venäjänravuri alkoi kuitenkin yleistymään, sillä se oli orloravuria nopeampi ja vähitellen myös amerikanravurit alkoivat kantautumaan Suomeen. Tietenkään mitään parhaimpia yksilöitä ei Suomeen saatu, vaan ravurit koostuivat muiden maiden jämäpaloista, mikä johti huonolaatuisen jalostustyön kehittymiseen. Myöhemmin kuitenkin parempilaatuiset puhdasveriset amerikanravurit alkoivat saada näkyvyyttä ja 1980 luvun jälkeen muita rotuja ei juurikaan radoilta löytynyt. Koska suomalaisten oma hevosrotu, suomenhevonen, on ollut aina suosiossa, on sille järjestetty omia raveja 1900 – luvulta lähtien. Suomenhevosen omat kuninkuusravit on järjestetty vuodesta 1924 alkaen ja se on edelleen yksi seuratuimmista raviurheilun tapahtumista. Suomenhevonen onkin siitä mielenkiintoinen rotu, että se on ainoa kymäveriravuri, jota Suomessa kasvatetaan. Nopeutensa ansiosta, sitä ei muiden maiden kylmäverilähtöihin useinkaan päästetä, minkä vuoksi lajin harrastaminen on rajoittunut pitkälti Suomeen.