Raviurheilu on monipuolinen harrastus, jossa käytetään erityisesti nopeuteen jalostettuja hevosrotuja. Lämminveriset hevoset ovat maailmanlaajuisesti suosituimpia ravihevosia, sillä niiden nopeutta on vaikea päihittää. Näistä ehkä tunnetuin rotu on amerikanravurit, mitkä ovatkin suosituimpia ravureita. Suomessa ja muissa pohjoismaissa raveja järjestetään myös paikallisilla kylmäveriroduilla, joista suomenhevonen on nopein. Tämä onkin erittäin suosittu urheilumuoto Suomessa ja maan omalle hevosrodulle järjestetään vuosittain suuria kilpailuja, jossa parhaimmisto ottaa mittaa toisistaan, sekä nopeudessa, että liikeen puhtaudessa. Suomessa järjestetään myös jonkin verran poneille omia lähtöjä, missä nähdään esimerkiksi gotlanninrusseja ja shetlanninponeja.
Lämminveriset ravurit
Lämminverisiin ravureihin kuuluu amerikanravuri, orlovravuri, venäjänravuri ja ranskanravuri, jotka on kaikki jalostettu nopeuden ja kestävyyden takia. Rotuja voidaan myös risteyttää toistensa kanssa ja ne kilpailevat usein samoissa lähdöissä. Huonommin pärjäävät lämminveriset siirtyvät usein ratsukäyttöön tai valjakkoajoihin, mutta esimerkiksi kouluratsastukseen sen rakenne ei ole paras mahdollinen.
Kylmäveriset ravurit
Kylmäveriset hevoset on alkujaan tehty pelto ja veto töihin. Koska teollisuuden vallankumous on jättänyt kylmäveriset hyvin pitkälti vaille töitä, on niitä alettu käyttämään myös raveissa. Erityisesti Pohjoismaissa kylmäveristen käyttö on suosittua raveissa ja tämän lisäksi ne ovat myös erinomaisia harrasteratsuja, sillä niillä on usein rauhallinen luonne. Lisäksi raskaampi rakenne kestää myös painavampaa ratsastajaa.
Ravihevosten varusteet
Koska raveissa tavoitteena on päästä liikkumaan mahdollisimman nopeasti, ja olla rasittamatta hevosta liikaa, käytettävät kilpakärryt ovat aina erityisen huolella tehtyjä. Niiden on oltava kevyitä ja tasapainoisia, jolloin hevosilla voidaan käyttää erityisiä silavaljaita. Valjaiden ja muiden lisävarusteiden tarkoituksena on saada hevonen pysymään oikeassa juoksuasennossa ja askellajissa, sekä estämään mahdollisimman monien häiriötekijöiden huomiointi. Koska terveys on tärkeä pitää aina mielessä, on ravureille myös erilaisia jalkasuojia, jotka ehkäisevät vammoilta.
Ohjastajalla suuri merkitys
Raveissa hevosilla on aina raviohjastaja mukana. Tämä henkilö ohjaa hevosta kilpailun aikana ja se voi olla omistaja, valmentaja tai lainaohjastaja, joka tekee ohjastusta ammatikseen. Ohjastajan tehtävänä on auttaa hevosta suoriutumaan mahdollisimman hyvin ja lukea minkälaisia apuja se saattaa missäkin tilanteessa tarvita ja mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota valmennuksessa myöhemmin.